• rebekarpati

Így légy "ÖKO BARÁT" 12 lépésben, egyszerűen.

Ismertek annyira, hogy tudjátok, én alapvetően a szépségápolás, lifestyle és utazás témában mozgok, sosem voltam igazi ökoharcos. Pár hete azonban valami megérintett. Ne gonoljatok teljes pálfordulásra, de valahogy megsuhintott egy gondolat. Korábban nem figyeltem eléggé a környezetemre, a Földre, és annak megóvására. Végig sem gondoltam igazán a mindennapi tetteim ( vásárlás, étkezés, fogmosás, stb.) következményét.

Aztán belebotlottam pár írásba a neten. Majd egyik után jött a másik, és azon kaptam magam, hogy vészjósló cikkek kupacának tömkelegében evickélek , és ledermedtem: Tényleg ekkora a gáz a Földdel és az Emberiséggel?


Tényleg.


A téma jelenleg nem is lehetne ennél aktuálisabb (ha még nem túl késő) , ordítóbb, és veszélyesebb.

Tehát úgy döntöttem, hogy változtatni szeretnék. Hozzá akarok járulni ahhoz, hogy ez a rohamosan növekvő pusztulás ha nem is teljesen megálljon (nyilván ennek örülnék a legjobban) de mérséklődjön. A része akarok lenni a jónak. Mert oké az „élj a mának, ne törődj a holnappal... úgyi lesz majd valahogy” mentalitás, de könyörgöm. Ezek a helyen élnek majd a gyerekeid is. Tök jó lenne úgy idepottyantani az utódomat, a húsom-véremet, hogy tudom, egy biztos jövő áll előtte. De legalábbis nem egy Mad Max korszak.

( https://nlc.hu/eletmod/20190628/klimavaltozas-jovo-emberiseg/?fbclid=IwAR1IT_JIxqepWFXU1YAGkk1-RLkGAQ0CIwasf3A0CEAcWlX5gtB0Cx_3sgo )


És mivel egyelőre még nem tud áttelepülni az emberiség egy másik, szebb/jobb/élhetőbb bolygóra szerintem jobb ötlet lenne megóvni jelenlegi otthonunkat, amennyire csak lehet.

Mindig is kirázott a hideg azoktól a borzasztóan radikálisan gondolkozó/viselkedő emberektől, (legyen szó akár éghajlatváltozásról, politikáról, étkezési szokásokról, párkapcsolati magatartásról, stb.) akik miután "megvilágosodtak" vagyis állást foglaltak egy totál szélsőséges gondolat mellett ( ami még lehet jó is ) megvetően néztek azokra az emberekre, akik még nem változtak. Tehát mielőtt még azt hinnéd, hogy inenntől kezdve mint egy szent, osztom az igét és prédikálok, nyugi... itt nem ez lesz.:) Csináljuk nyugodtan és együtt.:)

Ebben a posztomban azt szeretném nektek megmutatni, hogy - bár sürget az idő, - de hogyan tudod nyugodtan, a saját tempódban, szemrehányások nélkül, step by step megtanulni azokat a dolgokat, és szervesíteni az életedbe, amivel segíted egy sokkal jobb élet és világ kialakulásást, amivel teszel azért, hogy a kis anyaföldünk haldoklása mérséklődjön és esetleg visszaforduljon.

Sokat mondják – valahol tök jogosan – hogy az egyén munkája ilyen értelemben nem számít. Ezért inkább a multik, nagyvállalatok, államok, stb. felelősek.

És egyébként egyet is értek veletek. Hiszen ha pl. semelyik cég nem gyártana műanyag szívószálat, senki nem tudna venni , így nem lenne ami beleakad a teknős orrába az óceánban.

https://www.youtube.com/watch?v=4wH878t78bw

Viszont helló fogyasztói társadalom, welcome kapitalizmus! És a kereslet -kínálat. Mivel nem hiszem , hogy az olvasóim között lenne olyan, aki egy nagy nemzetközi multi, vagy egy állam feje, ezért valóban, mi még csak kicsiben tudunk gondolkodni. Lehet, hogy ez önmagában nem tud „annyit hatni”, olyan jelentősen, vagy olyan gyorsan.

De azért lecsupaszítva az egészet: Nem jobb úgy meghalni, hogy tettél valami azért, hogy jobb legyen? :)

Szóval mit szólnál, ha belevágnánk közösen egy „ kollektív jótevésbe” ? :)


Nézzük tehát mi az a 15 pont amin én már változtattam, és ami nyomán te is el tudsz indulni a változás felé.:)


1. Kancsó

Sokat kerestem olyan vízszűrő kancsót, ami nem műanyag, de végül nem találtam, így vettünk a Media Markt-ban egy műanyag BWT vízszűrő kancsót. Ezt azért tettük, mert ki akartuk váltani a folyamatos mentes vizes PET- palack kartonokat, és legnagyobb meglepetésünkre sikerült, egyáltalán nem veszünk már otthonra palackos vizet. ( Sajnos újrahasznosított szódás szifont még nem sikerült, így a palacsintába vagy ha kell másba savas víz az még bolti, de dolgozunk az ügyön.)

Egyébként a kancsóhoz van szűrőpatron amit újra kell bele venned, de nagyon sokáig bírja, és így is rendkívül kevés szemetet termel ezáltal.


2. Kulacs

A kancsós pakkhoz járt egy equa üveg kulacs. Ebbe visszük be estére is az „ásvány vizet” illetve ezt cipelem magammal napközben. Az esetek 80%-ban már kiváltja nálam a bolti palackos vizeket, üdítőket, de sajnos az autómban nincs légkondi, a víz nagyon hamar forró lesz, így ha hosszú útra megyek és kitikkadok, kút, vagy ivóvíz hiányában muszáj megvennem a palackosat. Sajnos. Egyszerűen vannak élethelyzetek amire még nem találtam megoldást, de rajta vagyok, és már így is nagyon sokat csökkent az arány.:)

3. Szappan

Sajnos – nem sajnos imádom a tusfürdőket, és sok különböző szokott egyszerre várni rám a kád szélén. Viszont elkezdtem őket helyettesíteni szappanokkal, de még a sampont is. Ezáltal spórolok itt is a műanyag csomagolással, és még sokkal természetesebb anyagokat is használok a bőrömre.:)


4. Szatyor

Rengeteg műanyag szatyrunk volt itthon, te jó ég. Kb majdnem mindig vettünk a vásárlások alkalmával, úgy ahogy a többi vásárló 90%-a... de aztán lecseréltük vászontáskákra.:) Egy csomó blogger eventen vászon táskát adtak ajándékba, én meg már mondtam is Daninak, hogy mit kezdjek ennyivel... Na hát most már tudom.:) A kocsiba is szoktunk rakni 1-2-t, hogyha „nem várt” vásárlásra kerül sor, akkor is legyen mibe pakolni.

Ha esetleg elfelejtesz táskát vinni, akkor pedig inkább a papír tasakot kérd a kasszánál, értelem szerűen.:)

5. Kisszatyor

Gondolok itt a zöldséges-gyümölcsös, pékárus kis zacsira. Elvileg a SPAR-ban már lehet kapni újrahasználhatót ebből, a gyakorlatban viszont én még sosem találkoztam vele, bárhol is kerestem. Így rendeltem az ebayről, vagy az Ali-ról. Már nem is tudom. De a lényeg, hogy úton van már.:) Ha megjött, mutatom. :)


6. Kutyaszatyor

Szintén az ebay-en láttam lebomló kutyakakizacsit.:) Kisállattartók szerintem mindenképpen nézzetek utána!:)


7. Borotva

Még nem sikerült, de le akarom cserélni a műanyag borotvákat sima cserélhető pengéjű acél változatra. Itt is megszabadulunk egy csomó műanyagtól.:)

8. Kávéspohár

Ugyanúgy mint a kulacs esetében, lehet kapni újra használható kávés csészét. Vidd ezt magaddal!:)

9. Fogkefe

Itt is egy felesleges műanyag forrás, amin bőven tudsz csökkenteni. Vagy vegyél egy elektromosat, ami sokáig használható, de amit inkább javasolnék, az az, hogy sima műanyag fogkefe helyett vegyél bambuszból/fából készültet.:)


10. Mosi betét, kehely

Őszintén, itt még nem jutottam dűlőre. Sokat ajánlottátok a mosi betéteket, de én egyszerűen nem bírom elviselni napközben a betétet. Ezért sajnos még nem sikerült áttérnem, de már ott vár fürdőszobaszekrényben a bontatlan orvosi szilikonból készült kehely, ami talán megoldás lehet a problémára. Mondjuk elég sok pro-t és kontrát hallottam róla, de szeretném mielőbb megtapasztalni a saját bőrömön, hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban.:) Jelentkezem ha kipróbáltam! JEgyébként aki nem olyan körülményes mint én, az mindenképpen próbálja ki a mosi betétet, mert sok jót hallottam róla használóktól! :)

11. Támogasd az újrahasznosított cuccokat

Egyre több márka készít már termékeket újrahasznosított anyagokból. Itt van pl az Adidas , vagy a 4Ocean, akiknél ha veszel egy karkötőt azt jelenti, hogy megszabadítottad az óceán kb fél kiló szeméttől. Zseniális kezdeményezés. De beszélhetnénk még többek közt akár a FANNA polewear vagy az Undersea bikini márkákról is, amik darabjai újrahasznosított anyagokból készülnek.


12. Hass másokra

Segítesz ha beszélsz róla, ha cikkeket küldesz, ha elmagyarázod, megmutatod az ismerőseidnek, hogy mit és miért csinálsz. Ha felhívod rá a figyelmüket. Nem azt mondom , hogy legyél hittérítő, (mint pl. a nő aki 1 órája csöngetett a kis Krisnás füzetével a bejárati ajtón – Azt sem tudom egyáltalán hogy jutott be a társasházba és az emeletünkre, na mindegy... :D) de próbáld meg egy picit átformálni az emberek szemléletét a témával kapcsolatban.:)
No, így elsőre kb. ennyi. :)


Nem akarlak titeket azzal ámítani, hogy én már mindent 100%-osan csinálok a listából, mert nem. Sokat kell még fejlődnöm, de azt hiszem, hogy jó irányba tartok. Sőt, még rengeteg ötlet és tipp van ami nem került a listába, de a közeljövőben biztosan frissítem majd.:)

Nagyon örültem, amikor láttam, hogy hányótokat megmozgatta a korábbi Instagram posztom a témával kapcsolatban. Nem is gondoltam volna, hogy ennyien hozzászóltok, javasoltok valamit, csak csak őszintén megosztjátok a gondolataitokat és támogattok.:)

Szívből köszönöm Nektek!


Szóval záró gondolatként: Szerintem próbáljuk meg együtt elkezdezni ezt az utat, vagy közösen folytatni, mert egységben az erő. Lehet majd még nekem is szükségem lesz útmutatásra Tőletek.:)

Kérlek osszátok meg ezt a cikket azzal, akikkel úgy érzitek, hogy bele tudnátok vágni a változásba, vagy közös erővel tudnánk folytatni azt! :)


Illetve nagyon várom a kommenteket, javaslatokat, ötleteket, továbbra is.

Tudatosan élni, segíteni a kis bolygónkat igenis menő!:)

Köszi, hogy elolvastad,


Puszi,


RebekaKépek forrása: Pinterest

0 views

©2018 by rebekarpati. Proudly created with Wix.com